“Oase van Vrede” – Neve Shalom-Wahat al Salam-

Er is nog een activiteit in de vredesweek
Deze wordt georganiseerd door het Platform voor Levensbeschouwingen en Religies in Zeist, waarin we met de verschillende levensbeschouwingen in Zeist actuele ontwikkelingen en vragen in onze gemeenschappen en de maatschappij delen en met elkaar bespreken. Zo zijn we elk jaar betrokken
bij Nationale Gedenkdagen en bij de Nationale Vredesweek.

Woensdag 18 september hebben wij de heer Ed Dumrese van de vriendenstichting Neve Shalom – Wahat Al-Salam uitgenodigd om te komen spreken en een presentatie te geven over dit vredesinitiatief dat al sinds 1970 bestaat.

Zijn Vriendenstichting ondersteunt het vredesdorp Neve Shalom- Wahat Al Salam op twee manieren: door het vredesdorp en met name zijn School for Peace te ondersteunen en door het gedachtengoed van het vredesdorp in Nederland uit te dragen.
Zie ook:
nswas.nl

Het vredesinitiatief is in 1970 opgericht door Bruno Hussar, een dominicaanse monnik, die droomde van een oase van vrede, ontleend aan het bijbelse citaat Jesaja 32:18: ‘Mijn volk zal in een oase van vrede wonen’. In 1970 vestigde hij zich op een kale heuveltop, aan hem verpacht door het Klooster van Latrun, halverwege Tel Aviv en Jerusalem. Een oude, verbouwde bus was zijn onderdak.

In zijn autobiografie schrijft hij :

We hadden een klein dorp in gedachten dat bewoond zou worden door inwoners vanuit de verschillende gemeenschappen in het land. Joden, Christenen en Moslims die hier in vrede zouden leven, ieder ook trouw aan hun eigen geloof en tradities en tegelijkertijd die van de anderen respecterend. Ieder zou in deze diversiteit een bron van persoonlijke verrijking moeten kunnen vinden.”

Het dorp is sindsdien uitgegroeid tot een grote levende gemeenschap

Doel van het dorp: de bron vormen voor een “School for Peace”.

Niet gemakkelijk, zeker niet in deze tijd, maar men tracht ondanks alle tegenstellingen en de huidige oorlog deze weg toch met elkaar hoopvol te blijven gaan

Datum: woensdag 18 september van 20.00 uur tot 21.30 uur.
Locatie: Kerkelijk Centrum Zeist-West, de Clomp 3302 Zeist
De toegang is gratis, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.
Iedereen is van harte welkom!